POSEBNA PONUDBA

 
Preverite posebno ponudbo izdelkov in storitev za udeležence Maratona Franja BTC City 2017.


Obvestilo o zaporah cest


PETEK 45.0KB
SOBOTA + NEDELJA 40.0KB

Povedali so

Drage kolesarke, spoštovani kolesarji in ljubitelji športa,

v veliko čast in veselje mi je, da vas lahko ponovno pozdravim kot častni predsednik organizacijskega odbora 27. maratona Franja. Še posebej pa sem vesel, da vas istočasno pozdravim tudi kot aktivni udeleženec maratona, ki se ga udeležujem že vrsto let.
Maraton Franja je pomembna manifestacija pripravljenosti prebivalcev Slovenije za ukvarjanje s telesno aktivnostjo, ki je eden od pogojev za ohranjanje in krepitev lastnega zdravja. V ta namen smo v Sloveniji v zadnjem času sprejeli številne ukrepe, ki omogočajo razvoj rekreativnih aktivnosti in tudi ozaveščanje skrbi za lastno zdravje. Začeti so tudi postopki za hitrejše in učinkovitejše zdravljenje obolelih vrhunskih športnikov, še posebej pa so pomembni ukrepi, ki bodo v prihodnje pripeljali do bistveno boljše preventivne dejavnosti aktivnih športnikov, predvsem mladih. Pravočasno odkrivanje in zdravljenje pomeni za marsikaterega športnika možnost nadaljnje športne aktivnosti.

Posebno smo lahko veseli vedno večjega števila udeležencev maratona Franja. Čeprav smo po številu prebivalcev majhna država, pa tudi s številno udeležbo na tej prireditvi dokazujemo, da smo velik športni narod. Kolesarski maraton Franja postaja ena največjih tovrstnih prireditev na svetu, zato je povsem normalno, da si organizatorji prireditve želimo vključitve v serijo prireditev Zlato kolo (Golden Bike), ki se vodi v okviru Mednarodne kolesarske zveze UCI. Vsi pogoji za to so dani, pri čemer je posebej potrebno omeniti odlično organizacijo prireditve. Za umestitev prireditve v skupino Golden Bike pa je treba doseči število 5.000 udeležencev. Do te številke nam trenutno ne manjka veliko, zato ob tej priliki vabim vse tiste, ki se še niso odločili za nastop na tej prireditvi, da to storijo letos in tako omogočijo sebi primerno rekreacijo, organizatorjem pa uvrstitev med 10 najelitnejših tovrstnih prireditev na svetu.

Ob zaključku želim vsem kolesarjem, še posebej udeležencem te prireditve, čim več užitkov na letošnji dirki in pri ukvarjanju z rekreacijo v prihodnje. Veselim se srečanja z vami na maratonu. Srečno vožnjo, brez poškodb in veliko dobrega v življenju.

Andrej Bručan,
poslanec DZ RS in kolesar


26. maraton Franja


Otroci so polnoletni pri osemnajstih, malo zreli pri enaindvajsetih, pri petindvajsetih pa jih starši počasi začnemo jemati kot že malo odrasle.

S Franjo je bilo drugače. Ko je lani praznovala četrt stoletja, smo ji vsi voščili kot zreli dami, ki so ji poznane vse skrivnosti. In marsikatera ji zagotovo tudi je. Rodila se je ne samo v prejšnjem stoletju, temveč tudi v prejšnjem mileniumu, v prejšnji državi in v drugačnih časih. Pa kot da se ni ozirala na to: bolj kot čas, države in politika so jo zanimali kolesarji – stari dami je od nekdaj jasno, da je na svetu prav zaradi njih. Samo zaradi njih.

In prav je tako. Maraton Franja je del slovenske športne zgodovine in je zdaj logistično najzahtevnejši športno-rekreativni dogodek v državi. In morda se nekoč, ko bo stara pol stoletja, v zavesti ljudi postavi ob bok Planici, Vitrancu, Pohorju? Kdo bi vedel ...Da so to preveliki upi? Tudi takrat, ko so si zamislili prvo Franjo, verjetno ni nihče verjel, da bo to nekoč kolesarska prireditev, ki trka na vrata največjih tovrstnih na svetu, v serijo tekmovanj Zlato kolo (Golden Bike) Mednarodne kolesarske zveze UCI.

Sosedje Italijani ji priznavajo, da je v nizu maratonov Alpe Adria Tour Franja najbolje pripravljena. Čeprav nam morda v Sloveniji kje manjka kakšen meter širše ceste, smo kljub temu kolesarski narod. Ne samo tisoči, ki vrtijo pedala za zdravje, ne uspehi naših   poklicnih kolesarjev, temveč predvsem Franja s svojo zgodovino dokazuje, da je tako.

Tisto seme, ki ga je  zasejal gospod Zvone Zanoškar s sodelavci, je dobro vzklilo. Mladi rod, ki od "komandanta parade" prevzema vajeti, je pravočasno spoznal, v katero smer mora Franja; ne samo, da bo preživela, temveč, da bo ostala to, kar je bila vedno: prireditev, narejena po meri kolesarjev.
Včasih se zazdi, da se Franja sploh ne postara in da vsi, ki so z njo vsako leto, komajda kažejo kakšno gubico več. Naj bo vedno tako. Naj bo maraton Franja praznik dobre volje, športnega duha in srečanje ljudi, ki verjamejo, da so zato, ker prevozijo Franjo, zares nekaj "posebnega". Saj so. Sama si želim, da bi bilo pri nas "posebnih" vse več ljudi, predvsem mladih, in da bi se s to "posebnostjo" v naši prečudoviti deželi imeli lepo.
 
Vse dobro vam voščim, kolesarji, v letu, ko Franja stopa v prvo leto svojega drugega četrtstoletnega ciklusa. Srečno vožnjo in veter v hrbet!
 
Andrijana Starina Kosem
Državna sekretarka za Gospodarstvo


Beseda župana mesta Ljubljane

"Športnorekreativne prireditve, kot je Maraton Franja, predstavljajo pomembno vlogo pri spodbujanju zdravega in aktivnega načina življenja, hkrati pa omogočajo tudi prijetno druženje.

Zato smo v Ljubljani športnih dogodkov, ki navdušujejo tudi naše prebivalke in prebivalce, zmeraj veseli in jih podpiramo, s svojo prijaznostjo, gostoljubnostjo in toplino pa zagotavljamo odlično počutje vseh udeležencev."

Zoran JANKOVIČ
Župan mesta Ljubljane


Drage kolesarke in kolesarji,

Lepo pozdravljeni na naši tradicionalni rekreativni kolesarski preizkušnji! Letos mineva 26 let od prve izvedbe maratona Franja z legendarnim štartom v Tacnu (pri Policijski akademiji). V svoji zgodovini se je zdajšnji Maraton Franja Barcaffé nekajkrat znašel na prelomnicah glede na tehnični potek. Od izvedbe, ko je vsak štartal sam v Tacnu, nato na Viču potrdil kartonček in se odpravil na traso, preko izvedbe, ko je celotna karavana poskušala ťFranjoŤ prevoziti skupaj, do zdajšnje, ko lahko maraton vsak sam prevozi po najboljših močeh. Le proga je skozi zgodovino ostala vedno ista.

V letih se je Maraton Franja Barcaffé uveljavil in skoraj postal obvezni del v koledarju večine rekreativnih kolesarjev. Današnja Franja se je glede na prvotne izvedbe organizacijsko zelo okrepila. Z vključitvijo v medarodno povezavo Alpe-Adria tudi k nam prihaja vedno več tujih ljubiteljev kolesarstva. In vendar se vsako leto trudimo organizacijsko raven še izboljšati, predvsem v smislu varnosti za udeležence. Prav zato v maratonu družno sodeluje tudi vse več slovenskih institucij. Za zdaj je v organizacijo projekta vključenih več kot 1000 ljudi, ki jim gre zahvala, da je Franja dobro organizirana.

Kot vsak športnik, tudi organizatorji športnih prireditev stremimo k vedno boljšim rezultatom in novim izzivom. Letos smo se odločili kandidirati za članstvo v seriji elitno pripravljenih maratonov pod okriljem Mednarodne kolesarske zveze UCI-Golden bike, kar je najdlje, kamor lahko kolesarska rekreativna prireditev seže.

Ves čas pa ostajate rdeča nit Franje rekreativni ljubitelji kolesarstva, ki se z veseljem vračate na prireditev, da bi naredili kaj za svoje zdravje, veselje, telo in dušo.

Nepozabno vožnjo vam želim!

Gorazd PENKO
Direktor maratonaMaraton Franja BTC City 2017 - 9.-11. junij 2017E-NOVICE
Prijavite se na naše e-novice

SLEDITE NAM: