POSEBNA PONUDBA

 
Preverite posebno ponudbo izdelkov in storitev za udeležence Maratona Franja BTC City 2017.


Obvestilo o zaporah cest


PETEK 45.0KB
SOBOTA + NEDELJA 40.0KB

Praktični nasveti

KAKO SE LOTITI MARATONA
Poznavanje osnovnih prvin kolesarstva vam bo še kako koristilo pri skupinskih vožnjah pa tudi na vseh maratonskih prireditvah, saj se tam z njimi redno srečujete. Prireditve, kjer je udeležencev tisoč in več, zahtevajo poleg fizične pripravljenosti tudi nekaj psihične priprave, predvsem pa strpnosti. Prav tako je zelo pomembna uvidevnost do sodelujočih in posledično opozarjanje na vse nenadne spremembe na cestišču in ob njem, ki bi lahko zmotile varen potek vožnje. Pri tako veliki skupini ne gre vedno vse po naših željah oziroma načrtih in je zato zelo zaželeno, da ohranimo mirno kri in trezno glavo. Pomembno je, da na prizorišče pridemo dovolj zgodaj in vse prijavne formalnosti opravimo že vnaprej. Tako se bomo lažje osredotočili na vožnjo, ki je pred nami, in pripravili vse potrebne pripomočke, ki nam utegnejo biti v pomoč na daljši vožnji. Sicer se nam lahko pripeti, da v naglici pozabimo veliko pomembnih stvari.


Preden si pripnete štartno številko, vas prosim, da na hrbti strani izpolnite obrazec z vašimi osebnimi podatki. V kolesarstvu, tako kot tudi v drugih športih, se žal dogajajo nezgode. Podatki, ki jih boste vpisali na hrbtno stran, bodo v takih primerih bistveno pomagali zdravstveni službi na maratonu.

Za množične prireditve v kolesarstvu se mi zdi pomembno predvsem, da imamo ves čas dober pregled nad dogajanjem. To pomeni, da moramo stalno opazovati, kaj se dogaja nekaj deset pa tudi sto metrov pred nami. Pomembno je, da se za prostor v množici ne prerivamo brez potrebe, saj je proga dolga in bomo imeli dovolj časa, da bomo posameznika, ki nas morda ovira, na primernem kraju prehiteli. Ko smo omenjali vožnjo v zavetrju, smo govorili o razdalji med zadnjim kolesom kolesarja pred nami in našim sprednjim kolesom, ki naj bi bila kar majhna, od 40–50 cm in tudi manj. Za vse množične prireditve vam priporočam, da jo bistveno povečate, ko je množica še popolnoma skupaj. Zavetrje zaradi množice udeležencev ne bo bistveno slabše, vi pa se boste precej lažje osredotočili na dogajanje pred seboj, saj ne boste skrbeli za razdaljo med dvema kolesoma.

Vse množične prireditve imajo vzdolž trase tudi okrepčevalne postaje, ki so namenjene osvežitvi. Na Franji bodo pred vsako okrepčevalno postajo naznanilne table, da se lahko na postanek pripravite. Postanek je potrebno kolesarjem za nami vsekakor naznaniti, posebej če so hitrosti večje in se večina iz skupine ne namerava ustaviti. Če na primer pozno opazimo okrepčevalno postajo in smo na drugi strani cestišča, nikakor ne smemo kar nenadoma zapeljati na nasprotno stran, saj bomo ogrozili sebe in še veliko drugih udeležencev. Najbolje je, da skupino spustimo naprej, počakamo na prazen prostor in šele nato zapeljemo čez cesto do okrepčevalne postaje.

Gorazd Penko
Direktor maratona

HRANA IN PIJAČA NA KOLESARSKEM MARATONU
Pravilno pitje in prehranjevanje postane na daljših vožnjah zelo pomembno. Izkušeni kolesarji vse opravijo kar na kolesu. Če tega nismo vajeni in nam povzroča težave z ravnotežjem in držanjem smeri, pa storimo najbolje, če se na okrepčevalnih postajah ustavimo in v miru pojemo kako energetsko ploščico, spijemo napitek in napolnimo bidone ter nato vožnjo nadaljujemo. Na vožnjah, ki trajajo več kot eno uro, je priporočljivo piti elektrolitske napitke (izotonike). V toplem vremenu velja pravilo, da je potrebno na uro spiti od 500 do 600 mL napitkov. Čista voda je za dolgotrajne napore neprimerna, ker nima dovolj elektrolitov (soli), katere izgubljamo s potenjem. Pri kolesarstvu je v vročem vremenu nevarnost dehidracije izredno velika, saj se pot zaradi gibanja zraka zelo hitro suši. Žeja pa je nezanesljiv občutek in se pojavi z zaostankom, ko smo izgubili že več kot 1% telesne vode in smo torej dehidrirani. Dehidracija postane ogrožujoča in telesna aktivnost praktično nemogoča, ko izgubimo 3 do 4% telesne vode. Navadno ob tem izgubimo tudi veliko soli (elektrolitov), kar vodi do krčev in lahko tudi do bolj resnih nevroloških težav. Dehidracija nam lahko kaj hitro prijetno kolesarjenje spremeni v nočno moro, ko se nam vsak kilometer zdi daljši. Na okrepčevalnih postajah boste letos našli slane krekerje- privoščite si jih, ker vam bodo vrnili s potenjem izgubljeno sol.

Kar se tiče primerne prehrane, so najboljša izbira ogljikovi hidrati. Na okrepčevalnih postajah jih boste našli v obliki piškotov in energetskih ploščic. Če boste čakali na lakoto, bo prepozno. Jesti je potrebno začeti že po prvi uri kolesarjenja. Najbolj se bo obneslo, če boste redno uživali manjše prigrizke. Tako se boste izognili občutku polnega želodca in preprečili marsikatero prebavno težavo. Med naporom se izogibajte sadju (predvsem bananam), ker za prebavo potrebuje precej časa in lahko povzroča težave z želodcem. Od sadja so primerni le citrusi (npr. pomaranče), ki vas osvežijo ter suho sadje. Ne hitite mimo okrepčevalnih postaj- davek, ki ga boste plačali zaradi dehidracije in izpraznjenih energetskih zalog bo lahko velik.

Na energetske depoje zadnjih šest ur pred naporom vplivamo lahko le delno, zato je zelo pomemben obrok večer prej. Nepravilen obrok pred dirko lahko v vročem vremenu naredi veliko slabega. Jejmo predvsem hrano, bogato z ogljikovimi hidrati. Primerna večerja je naprimer krožnik testenin ali riža s paradižnikovo omako, na žaru pečeno pusto meso z malo zelenjavne priloge ter sveža solata. Za sladico si privoščimo jabolčno pito ali kos sadja. Ne pozabimo na dovolj tekočine. Na dan dirke moramo jesti vsaj 3 do 4 ure pred štartom, sicer bomo šli na kolo z občutkom balona v trebuhu. Profesionalni kolesarji navadno pred štartom pojedo zmeren krožnik testenin z žlico olivnega olja in malo parmezana. Obrok pred maratonom naj ne bo presladek, ker slednji povzroči porast inzulina v krvi in nas naredi nepripravljene na napor. Poleg tega pa sladkor povzroči kopičenje vode v želodcu in nam povzroča nelagoden občutek napihnjenosti. Skrbite za čisto okolje in ovitkov energetskih ploščic in gelov ter praznih bidonov ne mečite na cesto. Poleg tega je v prejšnjih letih na Franji kar nekaj kolesarjev padlo, ker jim je na ovinkih spodrsnilo na odvrženih ovitkih.

Robert HAJDINJAK

PLAN VNOSA HRANE IN PIJAČE NA KOLESARSKEM MARATONU
Maraton Franja je za večino največji letni kolesarski dogodek, za druge prva prava kolesarska preizkušnja, za nekatere pa vsakoletna dirka. S prvimi toplejšimi in sončnimi dnevi ste verjetno že pričeli nabrati potrebne kolesarske kilometre, preučevati taktiko in skrbeti za pravilno prehrano.


Eden izmed najpomembnejših vendar vse prevečkrat spregledanih kamenčkov v mozaiku kolesarskega maratona je pravilna prehrana tako pred, kot tudi med in po samem maratonu.


Izkušeni strokovnjaki pri ProAction-u vam svetujejo o  pravilnem prehranjevanju in za vas so pripravili natančen plan vnosa potrebnih hranil,  da med maratonom ne boste ostali brez energije oziroma se soočali z energetskimi krizami ter pomanjkanjem hidracije.  


Plan hranil je pripravljen s ciljem vzdrževanja ustrezne energetske pripravljenosti skozi celoten maraton.

 

PRED ŠTARTOM MARATONA

Na start pridite dobro hidrirani. Zajtrk naj vsebuje enostavne sladkorje (sadni sok, lešnikov namaz…) in ne preveč preveč vlaknin (kot npr: polnozrnate žitarice, suho sadje…), da ne boste zamudili starta zaradi iskanja najbližjega wc-ja.V nadaljevanju so navedene ustrezne količine hranil, ki jih boste potrebovali za maraton in katere si priskrbite pred samim startom.

 

MED MARATONOM

Po startu maratona, ko se telo ogreje je potrebno pravočasno začeti z vnosom hranil in sicer:

 1. Do Godoviča spijte en bidon MINERAL PLUS ISOTONIC,

 2. Med Logatcem in Godovičem zaužite eno FRUIT BAR ploščico,

 3. Na poti od Godoviča do vrha Kladij spijte drugi bidon MINERAL PLUS ISOTONIC,

 4. Pred vzponom na Kladje zaužijte en CARBO SPRINT EXTREM,

 5. Po vzponu na Kladje zaužijte en MINERAL PLUS MG + Kalij, da se obvarujete krčev,

 6. Po spustu iz Kladja do poljanske doline - Gorenje vasi zaužijte en AMINO BAR

 7. Med Kladjami in Škofjo loko spijte tretji bidon MINERAL PLUS ISOTONIC 30 g  (v vrečki),

 8. V Škofja Loki zaužijte en CARBO SPRINT BCAA,  

 9. Med Škofjo loko in Tacnom spijte četrti bidon tekočine, ki ga dopolnite z  MINERAL PLUS ISOTONIC 30 g  (v vrečki),

 10. Med Zbiljskim jezerom in Vodicami zaužijte en NUTS BAR,

 11. Od Šmartnega do Tacna vam do še zadnja krila dal CARBO SPRINT VOLATA, ki bo poskrbel za tisto končno energijo in stimulacijo.


V kolikor bi med maratonom potrebovali dodatne količine jih boste lahko dobili na ProAction okrepčevalnih postajah v Idriji, Cerknem, Kladju, Suhem dolu, Gorenji Vasi, Škofji Loki in na Brodu.

 

Torej primerna zaloga hrane in pijače za celoten maraton:Redna cena paketa, ki vam bo zagotovil zadostno energijo za celoten maraton je17,59 €. V času priprav na Maraton Franja pa vam je na voljo z 30% popustom, kar znese 10,36 €. Izdelke lahko naročite na spletni strani ProAction oziroma na telefonski številki  0590 388 10.

 

PO MARATONU

Po maratonu za povrnitev energije in regeneracijo uporabite enega izmed sledečih izdelkov:


 

Ti izdelki bodo na razpolago na prodajnih mestih ProAction na v štartno ciljnem prostoru Maratona Franja.

 

NE POZABITE NA VODO

Pomembno je da si zagotovite vodo za pripravo izotoničnega napitka in s tem omogočite rehidracijo in energijo telesu, predvsem pa se maksimalno obvarujete proti krčem. Vodo boste dobili na okrepčevalnih postajah ali od podajalcev ob trasi. V žepu imejte vedno vrečko ali dve Mineral plus Isotonic.

 

NAČIN PREHRANJEVANJA MED MARATONOM

VZAMITE SI  PAR MINUT ČASA, saj bo na ta račun vaš končni rezultat sigurno mnogo boljši, kot če boste med maratonom ostali brez pijače oziroma energije.  Zadostna hidriranost je izredno pomembna, zato naj vas ne bo strah ustaviti se, če niste tehnično dovolj spretni, da bi si kar med vožnjo pripravili mineralni napitek.  


Prehranjujte se na predelih, ko se kolona oziroma skupina umiri ali po klancu navzdol, ko organizem počiva, saj takrat lažje absorbira potrebna hranila. V primeru, ko imate že visok srčni utrip, bo namreč telo težko prebavljalo zaužito hrano.


Energijske ploščice si pred štartom ali med postankom prerežite na polovico zaradi praktičnosti in lažjega zaužitja, saj vam tako med vožnjo ni potrebno trgati embalaže, prav tako, lahko ploščico zaužijete v dveh manjših obrokih, v razmaku 15 minut.


Ne obremenjujte se z dodatno težo ki jo vozite s seboj na račun prehrane v žepih in bidonih na kolesu. V kolikor boste spoštovali minimalni prehranski vnos, ki vam ga svetujemo, bo na zalogi toliko več energije, da bo teža zanemarljivega pomen, rezultat pa MAKSIMALEN glede na vašo pripravljenost.

 

ProAction team


VLOGA POLICIJE PRI ZAVAROVANJU KOLESARSKIH PRIREDITEV
V zadnjih letih se je število različnih športnih prireditev po naših cestah povečalo. Pri organizaciji, predvsem pa pri sami izvedbi, so se pojavila številna vprašanja, kako posamezne prireditve na ustrezen način zavarovati, da bo zagotovljena varnost udeležencev prireditve, gledalcev in tudi drugih udeležencev v cestnem prometu. Poglavitno vlogo pri tem ima organizator prireditve, ki je zavarovanje dolžan organizirati in izvesti na čim višji ravni. Vendar določenih varnostnih opravil velikokrat ne more zagotoviti sam, ker jih v skladu s predpisi lahko izvaja samo policija – predvsem naloge za zagotavljanje varnosti cestnega prometa.

Policisti v skladu s pooblastili lahko urejajo promet. Pri tem lahko udeležencem v prometu na predpisan način posredujejo navodila in dajejo ukaze. Na manjših, netekmovalnih kolesarskih prireditvah policisti spremljajo kolesarje in z uporabo modrih luči in siren opozarjajo udeležence v prometu na oviro, ki jo predstavljajo kolesarji. Potrebno je opozoriti, da v takem primeru ne gre za zaporo prometa in policisti ne ustavljajo nasproti vozečih vozil, udeleženci pa morajo upoštevati cestnoprometne predpise. V zavarovanju navadno sodelujeta dva policista motorista, ki vozita na začetku kolone kolesarjev. Glavna naloga policistov je opozarjanje na oviro, in ne zagotavljanje proste poti kolesarjem. Kolesarji so dolžni skrbeti za lastno varnost, predvsem pa naj ne pričakujejo, da imajo prosto in neovirano pot. Vedno morajo voziti v skladu s cestnoprometnimi predpisi. (stran in smer vožnje, vožnja v koloni, in ne v paru ali v gruči vzporedno, upoštevanje pravil o prednosti …).

Za tekmovalne prireditve pa velja pravilo, da mora organizator zagotoviti zaporo prometa na tekmovalni trasi. Praviloma se izvede na podlagi dovoljenja pristojnega organa. Zapora pomeni, da med prireditvijo na trasi ne sme biti drugih udeležencev v prometu. Ker pa je tak način zavarovanja večkrat povezan z velikimi težavami, kot so večji zastoji v prometu, onemogočeno gibanje ljudi na določenem območju in tudi velike tehnične in finančne obremenitve, namesto klasičnih zapor ceste na pomoč priskoči policija. Policisti izvajajo tako imenovano ťmobilno ustavitev prometaŤ. Z rdečimi in modrimi lučmi in z navodili udeležencem v prometu zagotavljajo, da vozila, ki jih kolesarji na trasi srečujejo, ustavijo ob robu vozišča in počakajo na policijsko vozilo, označeno z zeleno in modro lučjo, ki označuje konec prireditve in jim dovoljuje nadaljevanje vožnje. Vendar je potrebno tudi v teh primerih upoštevati, da so vozila ustavljena na cesti in da kolesarji nimajo na voljo celotnega vozišča, ampak samo prometni pas v smeri vožnje. Posebej je potrebno opozoriti, da je vožnja po nasprotnem prometnem pasu še posebej nevarna v nepreglednih ovinkih. Kolesar namreč ne ve, kaj ga čaka za ovinkom. Poleg tega ima tako zavarovanje, predvsem na množičnih prireditvah, tudi slabo lastnost. Če se zbere 1.000 ali več kolesarjev, je skorajda razumljivo, da so različno kondicijsko pripravljeni. Zato se njihova karavana razpotegne in je časovna razlika med prvimi in zadnjimi kolesarji lahko tudi več ur. V takem primeru je seveda potrebno upoštevati, da se bo kolesarjem na koncu karavane približalo veliko vozil. Kolesarji pa morajo seveda vseeno skrbeti za lastno varnost in varnost drugih udeležencev v prometu.Maraton Franja BTC City 2017 - 9.-11. junij 2017E-NOVICE
Prijavite se na naše e-novice

SLEDITE NAM: