POSEBNA PONUDBA

 
Preverite posebno ponudbo izdelkov in storitev za udeležence Maratona Franja BTC City 2017.


Obvestilo o zaporah cest


PETEK 45.0KB
SOBOTA + NEDELJA 40.0KB

Priprava na maraton

Kako cim lazje, hitreje in sploh prevoziti maraton Franja?

Do starta maratona Franje je le še slaba dva meseca. Verjetno poznate znamenito pravilo, nastalo med ljubljanskimi kolesarji, da 'cez Franjo prideš, ce imaš do dneva starta vsaj 700 prevozenih kilometrov'. No, nekateri ga celo lahko potrdijo. Vendarle pa se maratonov, kakršen je Franja, ne gre lotevati brez nekoliko vec in kakovostne, pametne vadbe. Kako torej vaditi, da bo šlo cim lazje in s cim vecjim uzitkom?

Naši kolesarski strokovnjaki so mnenja, da lahko veliki maraton, dolg 165 kilometrov, brez tezav prevozite, v njem uzivate ali pa celo izboljšate cas z lanske Franje, ce boste tedne pred startom ( slaba dva meseca) pravilno in pametno vadili. Seveda mislimo s tem na nekoliko bolj aktivne rekreativne kolesarje, ki morajo na teden prekolesariti vsaj 160 kilometrov. To so kolesarji, ki so bili športno aktivni tudi pozimi in so skoraj vsak topel zimski ter pomladni dan izkoristili za kolesarjenje. To ste splošno fizicno dobro pripravljeni posamezniki, ki imate ze prevozenih nekaj sto (700 do 800) bazicnih kilometrov. Pri vadbi, ki vam jo svetujemo mi, boste namrec intenzivnost in obseg še povecevali, zato vam v zadnjem mesecu pred Franjo ne sme biti tezko sedeti na kolesu štiri do pet ur. Kolesariti morate vsaj trikrat na teden. Upoštevali smo tudi, da ste zaposleni in zelite kakšen dan v vikendu preziveti tudi z druzino, zato smo kolesarske dneve omejili na ponedeljek, sredo in soboto. Po dveh dolgih vadbah v cetrtem tednu pa smo za peti teden predvideli nekoliko pocitka in lazjo vadbo.

Urnik posebne vadbe pa smo izdelali tudi za kolesarje zacetnike, katerih cilj je prevoziti mali maraton Franja. Ne skrbite, so ze preizkušene. Prva Poletova ekipa kolesarjev zacetnikov, ki je vadila z Gorazdom Penkom, je namrec brez tezav prevozila tudi veliko Franjo. A naj nam bo zaenkrat in za prvic dovolj krajši cilj, mala Franja. Dobro je, ce ste pred zacetkom vadbe vajeni vozenj s kolesom, kar pomeni, da mora biti za vami tudi ze nekaj bazicnih kilometrov kolesarjenja.

Tudi kolesarji zacetniki morate vaditi trikrat na teden, prevoziti pa morate najmanj 55 kilometrov na teden (to je na primer priblizno tri kroge okoli Šmarne gore po trasi Šmartno – Skarucna – Vodice – Krašnja – Valburga – Smlednik – Zavrh – Pirnice – Tacen – Šmartno). Za vas so primerni dnevi za vadbo petek, nedelja in sreda. Obseg in intenzivnost vadbe sta prilagojena zacetnikom,kar pomeni, da smo upoštevali tudi, da kot kolesarji zacetniki niste vajeni sedeti na kolesu dalj casa in boste kdaj tudi sestopili.

Veliko uzitka pri vadbi in pri pripravi na veliki kolesarski dogodek!

Ekipa Franja.org

 Maraton Franja BTC City 2017 - 9.-11. junij 2017E-NOVICE
Prijavite se na naše e-novice

SLEDITE NAM: