O maratonu Franja

Maraton Franja BTC City predstavlja enega največjih kolesarskih dogodkov tako v Sloveniji kot tudi globalno. Športno-rekreativni dogodek je bil prvič organiziran 22. julija 1982, pod vodstvom Zvoneta Zanoškarja in na pobudo Toneta Fornezzija-Tofa. Leta 2012 pa je postal del svetovne serije maratonov UCI Gran Fondo World Series, ki obsega osem najbolj prestižnih maratonov po svetu.

Maraton Franja BTC City je znan kot največji kolesarski dogodek za rekreativne kolesarje v Sloveniji. V svojih enainštiridesetih izvedbah je doživel številne preizkušnje in pridobil ugled osrednjega dogodka sezone tako za slovenske kot tudi tuje kolesarske navdušence.

V dosedanjih enainštiridesetih letih se je Maraton Franja BTC City ponašal z več kot 150.000 uradno registriranimi kolesarji iz več kot 80 držav sveta, od tega pa več kot 23.000 ženskimi kolesarkami.

ZGODOVINA MARATONA FRANJA

 
Prvi Maraton Franja je bil izveden 22. julija 1982 pod taktirko Zvoneta Zanoškarja na pobudo Toneta Fornezzija-Tofa. Že leta 1978 je progo želel prevoziti g. Fornezzi, a se je moral zaradi gradnje ceste na Kladje v Cerknem obrniti. Nato je leta 1979 ekipa Roga pod vodstvom Zvoneta Zanoškarja prevozila traso maratona, ki je tisto leto tudi dobil ime. Zvone, Tof in Rogova kolesarska ekipa z Žaubijem in Polončičem na čelu je počivala v Cerknem s pogledom na tablo Bolnišnica Franja. Odločitev je na pobudo Tofa padla nemudoma: Maraton Franja.
 

Na prvi izvedbi je bilo okoli 700 udeležencev, večinoma na običajnih, netekmovalnih kolesih. Prva leta je bil na progi tudi sedemkilometerski makadamski odsek z vrha Kladja do Sovodnja, ki je povzročil veliko predrtih gum. Prav s pomočjo Franje in protestov okoliških prebivalcev je bil kasneje položen asfalt.

Leta 1984 je udeležence na startu v Tacnu pozdravila legendarna zdravnica dr. Franja Bojc-Bidovec, ki je ob tej priložnosti izrekla znamenite besede: "Vem, da vam ne bo lahko, verjemite, tudi nam ni bilo!"

V osemdesetih letih se je Franje udeležilo veliko tujcev iz zahodne Evrope. Posebej so v spominu ostali Nizozemci, ki so se na maratonu ustavili na poti na jadransko obalo. V

teh letih je tudi tovarna Rog izdelala kolo, primerno za take preizkušnje, ki se je imenovalo Maraton.

Na prvi Franji je bil najhitrejši Ivan Rajgelj, kasneje pa se ga je udeležila tudi res velika množica: od pravih turističnih kolesarjev do profesionalcev, kot so bili Primož Čerin, Jure Pavlič, Valter Bonča, Robert Pintarič, Gorazd Penko in drugi. Slednji so se dve leti na Franji tudi borili za točke najprestižnejšega točkovanja za Rogovo Zlato kolo. V osemdesetih je maraton vozil tudi Bojan Križaj, ki je bil takrat ena največjih zvezd jugoslovanskega športa.

Uradna rekordna udeležba je bila leta 2002, ko je nastopilo 1886 udeležencev. Tisto leto so maraton vozili izjemoma v zaprti vožnji. Skupaj z Družinskim maratonom, ki je bil takrat organiziran prvič, je bilo na štartu več kot 2000 udeležencev. Franja je bila že naslednje leto zopet tekmovalnega tipa, kar se je izkazalo za pravilno in dolgoročno rešitev. Vse do leta 2002 je bil štart in cilj Franje v Tacnu pred Srednjo policijsko šolo. Leta 2003 pa se je preselil v BTC City v Ljubljani.

Nov zagon je prireditev dobila leta 2005, ko je maraton potekal v okviru Festivala kolesarstva. Maratonu Franja smo dodali še Mali maraton Franja, dve preizkušnji za gorske kolesarje, Družinsko-šolski maraton za vsakogar ter Preizkušnjo za otroke. Ob boku festivala so potekali še predavanja, sejemska ponudba in koncerti zabavne glasbe. Lani je z vstopom v povezavo Alpe Adria Tour na Maratonu Franja Barcaffé prvič nastopilo večje število tujcev, zlasti Italijanov.

Še en mejnik je postavljen letos, ko je Maraton Franja uradni kandidat za včlanitev v serijo najboljših kolesarskih maratonov na svetu pod okriljem Mednarodne kolesarske zveze UCI-Golden bike.

 
1982 Prva izvedba, Štart in cilj pred policijsko šolo v Tacnu.
2000 Prvič in edinokrat Maraton Franja ni bil   tekmovalen.
2001 Prvič organiziran družinski maraton okoli   Šmarne Gore 21km.
2003 Start se preseli v BTC (cilj še vedno   pred policijsko šolo v Tacnu.
2005 Start in cilj sta v btc-ju im prvič   organiziram mali Maraton Franja.
2006 Maraton Franja prvič v alpe adria touru   (maratoni SLO – IT – AUT )
2012 Maraton Franja vstopi v serijo GOLDEN   BIKE – 8 najprestižnejših maratonov na svetu
2014 Na trasi Maratona Franje je izvedeno SP za amaterje

GOLTEN BIKE se preimenuje v UWCT – kvalifikacijske tekme za SP
2016 GRAN FONDO – novo   ime za kvalifikacijske tekme SP za amaterje

1982832
1983ni podatka
1984ni podatka
1985ni podatka
19861409
19871570
19881522
19891397
19901145
19911098
1992ni podatka
19931070
20041613
20052079
20062272
20072889
20085284
20095558
20106219
20116725
20124286
20137182
20147602
20157658
20166047
20177016
20187252
20197147
20201677
20214021
20224892
20235329

Praktični nasveti

VNOSA HRANE IN PIJAČE NA KOLESARSKEM MARATONU

Maraton Franja je za večino največji letni kolesarski dogodek, za druge prva prava kolesarska preizkušnja, za nekatere pa vsakoletna dirka. S prvimi toplejšimi in sončnimi dnevi ste verjetno že pričeli nabrati potrebne kolesarske kilometre, preučevati taktiko in skrbeti za pravilno prehrano.

Eden izmed najpomembnejših vendar vse prevečkrat spregledanih kamenčkov v mozaiku kolesarskega maratona je pravilna prehrana tako pred, kot tudi med in po samem maratonu.

Izkušeni strokovnjaki pri ProAction-u vam svetujejo o pravilnem prehranjevanju in za vas so pripravili natančen plan vnosa potrebnih hranil, da med maratonom ne boste ostali brez energije oziroma se soočali z energetskimi krizami ter pomanjkanjem hidracije.

Plan hranil je pripravljen s ciljem vzdrževanja ustrezne energetske pripravljenosti skozi celoten maraton.


MARATON FRANJA BTC CITY 156km

PRED ŠTARTOM MARATONA

Na start pridite dobro hidrirani. Zajtrk naj vsebuje enostavne sladkorje (sadni sok, lešnikov namaz…) in ne preveč vlaknin (kot npr: polnozrnate žitarice, suho sadje…), da ne boste zamudili starta zaradi iskanja najbližjega wc-ja.

Priprava potne hrane in pijače naj bo skrbno in načrtovano opravilo. Energijske ploščice si pred štartom prerežite na polovico zaradi praktičnosti in lažjega zaužitja, saj vam tako med vožnjo ni potrebno trgati embalaže, prav tako, lahko ploščico zaužijete v dveh manjših obrokih, v razmaku 15 minut. Gele Carbo sprint BCAA odvijte pokrovčke in s tem odstranite varovalko, kar vam omogoči lažje odpiranje med vožnjo. Pripravite pravilno koncentracijo izotoničnega napitka Mineral plus v tri bidone. Dva bidona pospravite v nosilce na kolesu, enega pa v srednji žep na kolesarski majici. .Slednjega po malih požirkih začnite piti že v boksu pred startom

Do 90 minut pred startom spijte CARBO PLUS 50g zmešan v 500ml vode . Na štartu pa spijte še 5 minut pred štartom PRESTART SHOT, ki ga poplaknete z nekaj požirki napitka.

V nadaljevanju so navedene ustrezne količine hranil, ki jih boste potrebovali za maraton in katere si priskrbite pred samim startom.


MED MARATONOM

Torej primerna zaloga hrane in pijače za celoten maraton:

*vsak bar-energijsko ploščico lahko zamenjate z gelom in obratno

Po startu maratona, ko se telo ogreje je potrebno pravočasno začeti z vnosom hranil in sicer:

V kolikor bi med maratonom potrebovali dodatne količine jih boste lahko dobili na ProAction okrepčevalnih postajah v Idriji, Cerknem, Kladju, Suhem dolu, Gorenji Vasi, Škofji Loki

ProAction maraton paket :

Redna cena paketa, ki vam bo zagotovil zadostno energijo za celoten maraton je 31,17 €. V času priprav na Maraton Franja pa vam je na voljo po posebni ceni ki znese 21,83 €.

Izdelke lahko naročite na spletni strani ProAction oziroma na telefonski številki 030 700 387. Za več informacij pa smo vam na razpolago tudi na info@proaction.si.


NE POZABITE NA VODO:

Pomembno je da si zagotovite vodo za pripravo izotoničnega napitka in s tem omogočite rehidracijo in energijo telesu, predvsem pa se maksimalno obvarujete proti krčem. Vodo boste dobili na okrepčevalnih postajah ali od podajalcev ob trasi. V žepu imejte vedno vrečko ali dve Mineral Plus Isotonic.


NAČIN PREHRANJEVANJA MED MARATONOM:

VZAMITE SI TRENUTEK ČASA, saj bo na ta račun vaš končni rezultat sigurno mnogo boljši, kot če boste med maratonom ostali brez pijače oziroma energije. Zadostna hidriranost je izredno pomembna, zato naj vas ne bo strah ustaviti se, če niste tehnično dovolj spretni, da bi si kar med vožnjo pripravili mineralni napitek.

Prehranjujte se na predelih, ko se kolona oziroma skupina umiri ali po klancu navzdol, ko organizem počiva, saj takrat lažje absorbira potrebna hranila. V primeru, ko imate že visok srčni utrip, bo namreč telo težko prebavljalo zaužito hrano.

Ne obremenjujte se z dodatno težo ki jo vozite s seboj na račun prehrane v žepih in bidonih na kolesu. V kolikor boste spoštovali minimalni prehranski vnos, ki vam ga svetujemo, bo na zalogi toliko več energije, da bo teža zanemarljivega pomen, rezultat pa MAKSIMALEN glede na vašo pripravljenost.


PO MARATONU:

Po maratonu za povrnitev energije in regeneracijo uporabite enega izmed sledečih izdelkov:

Povedali so


Franja povezuje tudi v novi realnosti
Letošnji 39. Maraton Franja BTC City 2020 bo nekaj posebnega. Povezal nas bo v obdobju, v katerem smo vsi morali sprejeti nove okoliščine ter prilagoditi svoj način poslovanja in življenja. A Franja ostaja: ker je borka, je vztrajna in želi še naprej povezovati prijatelje kolesarjenja.Organizatorji maratona smo imeli v letošnjem letu kar nekaj dilem glede izvedbe dogodka. A neomajna volja organizatorja KD Rog in podpora Mestne občine Ljubljana ter jasno izkazan interes in želje tako s strani udeležencev kot poslovnih partnerjev – podpornikov dogodka – so nas prepričali, da Franja mora ostati.V letošnjem letu smo tradicionalni junijski termin izkoristili za čistilno akcijo na trasah maratona, izvedbo kolesarskih preizkušenj pa prestavili na varnejšo jesen. Tako bomo prvi vikend v septembru (5.-6. septembra) združili energijo na petih preizkušnjah, ki sicer ostajajo po svoji zahtevnosti enake kot doslej, a v ožji zasedbi. Zaradi posebnih okoliščin bo namreč lahko vsaka preizkušnja na maratonu v živo povezala le nekaj sto udeležencev. Ob tem verjamemo, da Franja v duhu še vedno povezuje na tisoče prijateljev kolesarjenja po vsej Sloveniji in širše. Seveda bomo pri organizaciji z vso skrbnostjo upoštevali potrebne varnostne ukrepe, da bo dogodek ne le organizacijsko uspešen in varen za vožnjo, ampak tudi varen z vidika preprečevanja okužb za vse udeležence in podporno osebje.

Glede na to, da so številni množični športni dogodki v letošnjem letu odpovedani, smo hvaležni, da Franja ostaja, četudi v nekoliko drugačni izvedbi.Letošnji cilj dogodka zato ni podirati rekorde v času in številu udeležencev, ampak ponovno okrepiti povezovalno energijo in podkrepiti sporočilo hvaležnosti za vse kar nam je dano.

Veseli nas, da Franja ostaja v srcih številnih ljudi vseh generacij. Upamo si napovedati, da se ji obeta v prihodnje še večja priljubljenost glede na to, da se je kolesarjenje kot rekreacija ravno v času pandemije izjemno razširilo. To nas spodbuja v prepričanju, da si kolesarski praznik tudi v letošnjem letu zasluži svoje mesto in da bo odlična predhodnica za jubilejno 40. Franjo v 2021.

Jože Mermal

Predsednik OO 39.Maratona Franja BTC City


Pedala koles poganjajo nove ideje

V KD Rog Ljubljana smo ponosni na našo 69. letno preteklost in z velikim optimizmom zremo v prihodnost. Slovensko kolesarstvo je na zavidljivi množični, strokovni in tekmovalni ravni. Izboljšujeta se kolesarska in kultura udeležencev v prometu. Iz leta v leto se podaljšujejo urejene kolesarske steze. Čedalje več je med nami deklet, ki vztrajno vrtijo pedala in s svojo zagnanostjo, vztrajnostjo in marljivostjo prekašajo moške vrstnike.

V Ljubljani se nam vsaj za sedaj ni bati prihodnosti. Vodstvo Mestne občine Ljubljana in uprava družbe BTC izkazujeta ne samo veliko mero družbene odgovornosti ampak poleg ostalih pokroviteljev prispevata in načrtno vlagata znatna finančna sredstva za rast in razvoj rekreativnega in tekmovalnega kolesarstva. Brez njih ne bi mogli ohranjati in razvijati našo osnovno dejavnost in vrsto drugih aktivnosti, ki spodbujajo in širijo rekreativno kolesarjenje. Pri tem vidno izstopa Maraton Franja BTC City, ki je s svojo množičnostjo in številnimi tridnevnimi prireditvami, ob uvrstitvi v UCI svetovni koledar, z veliko mednarodno udeležbo in s brezhibno organizacijsko izvedbo, v kateri sodeluje dva tisoč članska ekipa, dosegel zavidljivo raven. Zdaj je pred vsemi nami zahtevna in odgovorna naloga, da trajno ohranimo kakovosten napredek. Toda ob našem direktorju Gorazdu Penku, ki je poln novih idej, to zmoremo tudi za ceno težko obvladljivih osebnih prizadevanj in naporov.

Kajti v društvu ne zanemarjamo naše osnovne dejavnosti vzgoje in strokovne vadbe ter rasti naših kolesark in kolesarjev, od najmlajših selekcij dečkov, deklic, mladink, mladincev pa vse do članske kontinentalne ekipe in ženske profesionalne ekipe pod vestnim vodstvom in nadzorom usposobljenih trenerjev, serviserjev in ostalih sodelavcev tehnično podpornih dejavnosti. Zavedamo se, da brez osnovnega podmladka ni prihodnosti tekmovalnega kolesarstva. Zato ni naključje da so naša dekleta kolesarske ekipe BTC City Ljubljana v elitni petnajsterici na UCI lestvici v generalni uvrstitvi na 9. mestu in v World Touru na 11-em. Med njimi poleg novo »rojene« Slovenke Eugenie Bujak, ki pogosto osvaja zmagovalne stopničke, pomembno vlogo v prvi šesterici igrata Polona Batagelj in Urša Pintar. Veseli smo tudi dosežkov kontinentalne članske ekipe, mladink in mladincev na domačih in mednarodnih dirkah.

Poleg ponovno oživljenega kolesarskega Maratona Prijateljstva Ljubljana-Trst, uspešne izvedbe Akademije Franja v okviru evropskega projekta Erasmus in vsako letne tradicionalne podelitve Zlatega kolesa, se letošnjemu Maratonu Franja pridružuje nova rekreativna kolesarska trasa Barjanka, ki povezuje sedem občin in Krajinski park ljubljansko barje s številnimi naravnimi lepotami, zanimivostmi, bogato kulturno dediščino, ki sta jih ustvarila človek in okolje v zgodovinskem obdobju milijona let. Veselimo se uspešne uresničitve nove ideje, ki naj preraste v pomemben mednarodni projekt dodatne turistične slovenske ponudbe. Zato je naš cilj, da Barjanko vključimo tudi v svetovni koledar rekreativno kolesarskih prireditev. Zahvaljujem se vsem številnim ljubiteljem kolesarjenja in podpornikom, ki izkazujejo razumevanje za nadaljnji razvoj kolesarskega in trajnostnega razvoja turizma in regije v skladu s sporočilom, da pedala koles poganjajo nove ideje.

Aleks ŠTAKUL
Predsednik KD Rog Ljubljana


Mnogi pravijo, da je prireditev Maraton Franja BTC City nekako rutina in da se po mnogo letih vse naredi bolj ali manj z lahkoto. Vendar je, dragi kolesarski navdušenci, moj odgovor hitro nikalen, saj prireditev, kot je Franja, vsako leto zahteva svoj čas, poleg tega pa poskušamo kot organizatorji vedno dodati kaj novega. Zato mi je kot direktorju maratona vsako leto Franja poseben izziv, četudi se na prireditvi ne bi dogajalo nič novega.

Ko nastopamo z žensko kolesarsko ekipo BTC CITY Ljubljana na največjih kolesarskih dirkah po svetu, opazimo, da tudi v tujini stremijo k dodatni začinjenosti že tako težkih kolesarskih dirk. Največkrat tako vnesejo še težje vzpone ali pa vedno bolj opevane makadamske odseke. Tak je trenutno trend v svetu svetovnega kolesarstva. In temu trendu bo sledila tudi prireditev Maraton Franja. Da, res je. Včasih smo bentili nad makadamom na Kladje in potem naprej proti Sovodnju in Trebiji.

Danes bi bil tak odsek svojevrstna atrakcija in izziv. Vendar bo Franja ostala še naprej taka, kot je. Nov dogodek v sklopu Franje je Barjanka, ki bo udeležencem omogočila posebno doživetje, ki ga Barje lahko nudi s svojo floro, favno in zgodovinskimi najdišči. 84 km dolg krog po Barju z 32 km vožnje s specialko po belih cestah bo udeležencem poleg zanimivosti okolja nudil tudi »retro« občutke naših kolesarskih predhodnikov in hkrati zahteval še nekoliko več tehničnega znanja in predvsem mehkobe na kolesu.

Skupin navdušencev po svetu, ki obiskujejo »retro« kolesarske dogodke (tako imenovane zaradi belih cest), je vedno več in tako načrtujemo, da bomo v bodoče tudi bogastvo Ljubljanskega barja čim bolj približali udeležencem iz tujine. Prepričan sem tudi, da bo marsikateri prebivalec Ljubljanske kotline prvič vozil po poteh, ki bodo vključene na Barjanki, pa čeprav živimo čisto blizu. S tem dogodkom načrtujemo, da bomo lahko naslednje leto naredili tudi tekmovalno preizkušnjo in se bo tako uresničil načrt o tridnevnem rekreativno tekmovalnem dogodku, kar je želja organizatorja že nekaj let. Kronometer Ljubljana–Domžale–Ljubljana je že uveljavljena tekmovalna dirka. Velika Franja BTC City Ljubljana in Triglav mali maraton tudi. Dan med obema dogodkoma naj bi zapolnila Barjanka. Hofer družinsko-šolski maraton pa že nekaj let skrbi za kolesarski podmladek in aktivacijo družin na kolesu. Tako postaja sama Franja nekako v skladu s svetovnim trendom in še pomembnejša športna, družabna ter turistična ponudba.

Gorazd Penko
direktor Maraton Franja BTC City


Ljubljana je kolesarsko središče Slovenije

Ljubljana je kolesarsko mesto, v katerem igra Maraton Franja prav posebno vlogo. Tudi sam se vsako leto razveselim konca tedna v začetku junija, ko se kolesarji vseh generacij zberejo na tem izjemnem kolesarskem dogodku. Energija, ki jo rekreativni kolesarji nosijo s sabo, je neverjetna in vsakokrat z navdušenjem opazujem, s kakšnim zanosom se pripravljajo na start, še posebej pa me navdušujejo njihova prijateljstva in iskreno veselje, ko se ob letu osorej srečajo, obujajo spomine in se veselijo novih skupnih kolesarskih podvigov.

Kolesarjenje je ena najbolj zdravih in okolju prijaznih oblik mobilnosti, zato v Ljubljani spodbujamo tako vsakodnevno kot rekreativno kolesarjenje, seveda pa ne smemo pozabiti na vrhunske športnike na dveh kolesih, med katerimi moram posebej omeniti članice prve slovenske profesionalne ženske kolesarske ekipe BTC City Ljubljana, ki v evropskem in svetovnem merilu dosegajo izjemne rezultate.

Ljubljana je prelepo mesto, ki nudi številne možnosti kolesarjenja. Nenehno širimo in nadgrajujemo kolesarsko infrastrukturo, pri prenovah cest pa urejamo primerne površine za kolesarje. Zavedamo se, da je varnost vseh udeležencev v prometu na prvem mestu, hkrati pa z dodatnimi možnostmi kolesarjenja na kolesa privabimo še več naših meščank in meščanov vseh generacij ter tako poskrbimo za zdrav in aktiven način življenja od najmlajših nog naprej.

Maraton Franja je pravi praznik kolesarjenja in vesel sem, da organizatorji vsako leto nadgrajujejo program. Letos tako uvajajo Barjanko, kolesarsko doživetje na Ljubljanskem barju, s katerim želimo kolesarjem približati lepote tega edinstvenega naravnega habitata.

Vse niti maratona drži v rokah Kolesarsko društvo Rog, ki skupaj s partnerji in ob podpori Mestne občine Ljubljana vsako leto postavi višje standarde izvedbe tega edinstvenega dogodka, za kar se jim iskreno zahvaljujem. Prepričan sem, da bodo s svojim izjemnim, strokovnim in predanim delom tudi v prihodnje izpeljali številne vrhunske športne prireditve.

Spoštovane kolesarke, spoštovani kolesarji,

Maraton Franja je prav posebna izkušnja, ki bo za vedno ostala v vašem spominu. Izberite traso po svoji meri, postavite svoje telo in um na preizkušnjo in zmagajte. Ob progi bomo spodbujali prav vsakega izmed vas, zame ste že zdaj vsi zmagovalci!

Srečno in se vidimo na 37. Maratonu Franja BTC City!
Zoran Janković,
župan Mestne občine Ljubljana

Beseda župana mesta Ljubljane
"Športnorekreativne prireditve, kot je Maraton Franja, predstavljajo pomembno vlogo pri spodbujanju zdravega in aktivnega načina življenja, hkrati pa omogočajo tudi prijetno druženje.

Zato smo v Ljubljani športnih dogodkov, ki navdušujejo tudi naše prebivalke in prebivalce, zmeraj veseli in jih podpiramo, s svojo prijaznostjo, gostoljubnostjo in toplino pa zagotavljamo odlično počutje vseh udeležencev.

Zoran Janković,
župan Mestne občine Ljubljana


Lepo pozdravljeni na naši tradicionalni rekreativni kolesarski preizkušnji! Letos mineva 26 let od prve izvedbe maratona Franja z legendarnim štartom v Tacnu (pri Policijski akademiji). V svoji zgodovini se je zdajšnji Maraton Franja Barcaffé nekajkrat znašel na prelomnicah glede na tehnični potek. Od izvedbe, ko je vsak štartal sam v Tacnu, nato na Viču potrdil kartonček in se odpravil na traso, preko izvedbe, ko je celotna karavana poskušala ťFranjoŤ prevoziti skupaj, do zdajšnje, ko lahko maraton vsak sam prevozi po najboljših močeh. Le proga je skozi zgodovino ostala vedno ista.

V letih se je Maraton Franja Barcaffé uveljavil in skoraj postal obvezni del v koledarju večine rekreativnih kolesarjev. Današnja Franja se je glede na prvotne izvedbe organizacijsko zelo okrepila. Z vključitvijo v medarodno povezavo Alpe-Adria tudi k nam prihaja vedno več tujih ljubiteljev kolesarstva. In vendar se vsako leto trudimo organizacijsko raven še izboljšati, predvsem v smislu varnosti za udeležence. Prav zato v maratonu družno sodeluje tudi vse več slovenskih institucij. Za zdaj je v organizacijo projekta vključenih več kot 1000 ljudi, ki jim gre zahvala, da je Franja dobro organizirana.

Kot vsak športnik, tudi organizatorji športnih prireditev stremimo k vedno boljšim rezultatom in novim izzivom. Letos smo se odločili kandidirati za članstvo v seriji elitno pripravljenih maratonov pod okriljem Mednarodne kolesarske zveze UCI-Golden bike, kar je najdlje, kamor lahko kolesarska rekreativna prireditev seže.

Ves čas pa ostajate rdeča nit Franje rekreativni ljubitelji kolesarstva, ki se z veseljem vračate na prireditev, da bi naredili kaj za svoje zdravje, veselje, telo in dušo.

Nepozabno vožnjo vam želim!
Gorazd PENKO
Direktor maratona


V veliko čast in veselje mi je, da vas lahko ponovno pozdravim kot častni predsednik organizacijskega odbora 27. maratona Franja. Še posebej pa sem vesel, da vas istočasno pozdravim tudi kot aktivni udeleženec maratona, ki se ga udeležujem že vrsto let.

Maraton Franja je pomembna manifestacija pripravljenosti prebivalcev Slovenije za ukvarjanje s telesno aktivnostjo, ki je eden od pogojev za ohranjanje in krepitev lastnega zdravja. V ta namen smo v Sloveniji v zadnjem času sprejeli številne ukrepe, ki omogočajo razvoj rekreativnih aktivnosti in tudi ozaveščanje skrbi za lastno zdravje. Začeti so tudi postopki za hitrejše in učinkovitejše zdravljenje obolelih vrhunskih športnikov, še posebej pa so pomembni ukrepi, ki bodo v prihodnje pripeljali do bistveno boljše preventivne dejavnosti aktivnih športnikov, predvsem mladih. Pravočasno odkrivanje in zdravljenje pomeni za marsikaterega športnika možnost nadaljnje športne aktivnosti.

Posebno smo lahko veseli vedno večjega števila udeležencev maratona Franja. Čeprav smo po številu prebivalcev majhna država, pa tudi s številno udeležbo na tej prireditvi dokazujemo, da smo velik športni narod. Kolesarski maraton Franja postaja ena največjih tovrstnih prireditev na svetu, zato je povsem normalno, da si organizatorji prireditve želimo vključitve v serijo prireditev Zlato kolo (Golden Bike), ki se vodi v okviru Mednarodne kolesarske zveze UCI. Vsi pogoji za to so dani, pri čemer je posebej potrebno omeniti odlično organizacijo prireditve. Za umestitev prireditve v skupino Golden Bike pa je treba doseči število 5.000 udeležencev. Do te številke nam trenutno ne manjka veliko, zato ob tej priliki vabim vse tiste, ki se še niso odločili za nastop na tej prireditvi, da to storijo letos in tako omogočijo sebi primerno rekreacijo, organizatorjem pa uvrstitev med 10 najelitnejših tovrstnih prireditev na svetu.

Ob zaključku želim vsem kolesarjem, še posebej udeležencem te prireditve, čim več užitkov na letošnji dirki in pri ukvarjanju z rekreacijo v prihodnje. Veselim se srečanja z vami na maratonu. Srečno vožnjo, brez poškodb in veliko dobrega v življenju.

Andrej Bručan,
poslanec DZ RS in kolesar


Otroci so polnoletni pri osemnajstih, malo zreli pri enaindvajsetih, pri petindvajsetih pa jih starši počasi začnemo jemati kot že malo odrasle. S Franjo je bilo drugače. Ko je lani praznovala četrt stoletja, smo ji vsi voščili kot zreli dami, ki so ji poznane vse skrivnosti. In marsikatera ji zagotovo tudi je. Rodila se je ne samo v prejšnjem stoletju, temveč tudi v prejšnjem mileniumu, v prejšnji državi in v drugačnih časih. Pa kot da se ni ozirala na to: bolj kot čas, države in politika so jo zanimali kolesarji – stari dami je od nekdaj jasno, da je na svetu prav zaradi njih. Samo zaradi njih.

In prav je tako. Maraton Franja je del slovenske športne zgodovine in je zdaj logistično najzahtevnejši športno-rekreativni dogodek v državi. In morda se nekoč, ko bo stara pol stoletja, v zavesti ljudi postavi ob bok Planici, Vitrancu, Pohorju? Kdo bi vedel ...Da so to preveliki upi? Tudi takrat, ko so si zamislili prvo Franjo, verjetno ni nihče verjel, da bo to nekoč kolesarska prireditev, ki trka na vrata največjih tovrstnih na svetu, v serijo tekmovanj Zlato kolo (Golden Bike) Mednarodne kolesarske zveze UCI.

Sosedje Italijani ji priznavajo, da je v nizu maratonov Alpe Adria Tour Franja najbolje pripravljena. Čeprav nam morda v Sloveniji kje manjka kakšen meter širše ceste, smo kljub temu kolesarski narod. Ne samo tisoči, ki vrtijo pedala za zdravje, ne uspehi naših poklicnih kolesarjev, temveč predvsem Franja s svojo zgodovino dokazuje, da je tako.

Tisto seme, ki ga je zasejal gospod Zvone Zanoškar s sodelavci, je dobro vzklilo. Mladi rod, ki od "komandanta parade" prevzema vajeti, je pravočasno spoznal, v katero smer mora Franja; ne samo, da bo preživela, temveč, da bo ostala to, kar je bila vedno: prireditev, narejena po meri kolesarjev. Včasih se zazdi, da se Franja sploh ne postara in da vsi, ki so z njo vsako leto, komajda kažejo kakšno gubico več. Naj bo vedno tako. Naj bo maraton Franja praznik dobre volje, športnega duha in srečanje ljudi, ki verjamejo,
da so zato, ker prevozijo Franjo, zares nekaj "posebnega". Saj so. Sama si želim, da bi bilo pri nas "posebnih" vse več ljudi, predvsem mladih, in da bi se s to "posebnostjo" v naši prečudoviti deželi imeli lepo.

Vse dobro vam voščim, kolesarji, v letu, ko Franja stopa v prvo leto svojega drugega četrtstoletnega ciklusa. Srečno vožnjo in veter v hrbet!

Andrijana Starina Kosem
Državna sekretarka za Gospodarstvo

ORGANIZACIJSKI ODBOR


Častni odbor

PREDSEDNIK - ZORAN JANKOVIĆ
Člani - Marko Bokal, Andrej Bručan, Tone Fornezzi Tof, Tomaž Grm, Primož Kališnik, Damjan Kralj, Marko Kolbl, Damir Pavlovič, Aleksander Mervar, Jure Mohorič, Marián Šefkovič, Aleks Štakul, Dimitrij Šulin, Aleš Torkar, Ivan Winkler, Franjo Bobinac, Jernej Smisl, Lejla Helbl, Marko Hren, Rok Drašler.


Organizacijski odbor

PREDSEDNIK - JOŽE MERMAL

Podpredsedniki - Aleš Čerin, Marko Kolenc, Maja Oven

Člani - Sara Bogomolec, Helena Dovč, Damjan Glazer, Robert Hajdinjak, Andrej Hauptman, Janez Hribar, Vojko Jezeršek, Boštjan Kavčnik, Rado Kocjančič, Miha Koncilja, Martin Krašek, Silvester Krivec, Milena Levstek, Tadej Marinko, Marjan Mirt, Miro Miškulin, Aleksander Blatnik, Gašper Modic, Zdenko Mraz, Matic Penko, Urša Pintar, Matej Primožič, Andreja Strupi, Matic Žehelj, Blaž Žgajnar, Aljaž Klevišar, Marko Polanc.

Posebna zahvala gre 480 redarjem, 60 motoristom, 25 zdravstvenim delavcem, 26 administratorjem, 105 skrbnikom prireditvenega prostora in okrepčevalnic, 18 servisnim delavcem, 80 spremljevalcem ter 128 policistom, ki skrbijo, da vsi trije maratoni oba dneva potekajo nemoteno.

PRIPRAVA NA MARATON

Kako cim lazje, hitreje in sploh prevoziti maraton Franja?

Do starta maratona Franje je le še slaba dva meseca. Verjetno poznate znamenito pravilo, nastalo med ljubljanskimi kolesarji, da 'cez Franjo prideš, ce imaš do dneva starta vsaj 700 prevozenih kilometrov'. No, nekateri ga celo lahko potrdijo. Vendarle pa se maratonov, kakršen je Franja, ne gre lotevati brez nekoliko vec in kakovostne, pametne vadbe. Kako torej vaditi, da bo šlo cim lazje in s cim vecjim uzitkom?

Naši kolesarski strokovnjaki so mnenja, da lahko veliki maraton, dolg 165 kilometrov, brez tezav prevozite, v njem uzivate ali pa celo izboljšate cas z lanske Franje, ce boste tedne pred startom ( slaba dva meseca) pravilno in pametno vadili. Seveda mislimo s tem na nekoliko bolj aktivne rekreativne kolesarje, ki morajo na teden prekolesariti vsaj 160 kilometrov. To so kolesarji, ki so bili športno aktivni tudi pozimi in so skoraj vsak topel zimski ter pomladni dan izkoristili za kolesarjenje. To ste splošno fizicno dobro pripravljeni posamezniki, ki imate ze prevozenih nekaj sto (700 do 800) bazicnih kilometrov. Pri vadbi, ki vam jo svetujemo mi, boste namrec intenzivnost in obseg še povecevali, zato vam v zadnjem mesecu pred Franjo ne sme biti tezko sedeti na kolesu štiri do pet ur. Kolesariti morate vsaj trikrat na teden. Upoštevali smo tudi, da ste zaposleni in zelite kakšen dan v vikendu preziveti tudi z druzino, zato smo kolesarske dneve omejili na ponedeljek, sredo in soboto. Po dveh dolgih vadbah v cetrtem tednu pa smo za peti teden predvideli nekoliko pocitka in lazjo vadbo.

Urnik posebne vadbe pa smo izdelali tudi za kolesarje zacetnike, katerih cilj je prevoziti mali maraton Franja. Ne skrbite, so ze preizkušene. Prva Poletova ekipa kolesarjev zacetnikov, ki je vadila z Gorazdom Penkom, je namrec brez tezav prevozila tudi veliko Franjo. A naj nam bo zaenkrat in za prvic dovolj krajši cilj, mala Franja. Dobro je, ce ste pred zacetkom vadbe vajeni vozenj s kolesom, kar pomeni, da mora biti za vami tudi ze nekaj bazicnih kilometrov kolesarjenja.

Tudi kolesarji zacetniki morate vaditi trikrat na teden, prevoziti pa morate najmanj 55 kilometrov na teden (to je na primer priblizno tri kroge okoli Šmarne gore po trasi Šmartno – Skarucna – Vodice – Krašnja – Valburga – Smlednik – Zavrh – Pirnice – Tacen – Šmartno). Za vas so primerni dnevi za vadbo petek, nedelja in sreda. Obseg in intenzivnost vadbe sta prilagojena zacetnikom,kar pomeni, da smo upoštevali tudi, da kot kolesarji zacetniki niste vajeni sedeti na kolesu dalj casa in boste kdaj tudi sestopili.

Veliko uzitka pri vadbi in pri pripravi na veliki kolesarski dogodek! Ekipa Franja.org

O maratonu

sl_SISlovenščina