»BARJANKA-HERVIS« 2023 – RAZPIS

Datum:SOBOTA 10. 6. 2023
Štart:8:00
Štartno mesto:

Ljubljana, Kongresni trg

Cilj Dolžina:Ljubljana, Kongresni trg 72 km
PRIJAVE:
Dvig startnih številk

www.franja.org

do 7.6.2023 

ČET 8. 6. – PET 9. 6. 2023 od 18:30 – 20:30, HERVIS ALEJA, Ljubljana Šiška

SOB 10. 6. 2023 od 6:30 – 8:00, KONGRESNI TRG

Kratek opis kolesarskega dogodka na Barju:

Dogodek Barjanka Hervis ali Kolesarsko doživetje na Ljubljanskem barju

Barjanka je turistično športni dogodek, ki povezuje lokalno skupnost, občine, ponudnike in društva. Trasa “Barjanke Hervis” bo potekala po vseh občinah v krajinskem parku in bo dolga 72 km.

Občine skozi katere gre Barjanka:

 • Mestna občina Ljubljana
 • Občina Brezovica
 • Občina Log – Dragomer
 • Občina Vrhnika
 • Občina Borovnica
 • Občina Ig
 • Občina Škofljica

Barjanka Hervis je kolesarski dogodek, ki ima namen predstaviti lepote Ljubljanskega Barja in obuja spomine na začetek kolesarskih tekmovanj, ko so prve kolesarske dirke še potekale po makadamskih cestiščih. Ljubljansko barje je poleg izjemnih naravnih znamenitosti in svetovne kulturne dediščine obdarjeno tudi z najdbo svetovnega merila, ki je na podlagi analiz staro več kot 5.000 let. Posebno pozornost vzbuja izjemna najdba diskastega kolesa z osjo, ki so ga arheologi odkrili zgodaj spomladi leta 2002 na območju kolišča na naselbini Stare Gmajne na jugozahodu Ljubljanskega barja.

Potek maratona:

Štart maratona je v Ljubljani na Slovenski cesti pred Dramo, nadaljuje po Aškerčevi ulici, Tržaški cesti do Brezovice. Na semaforiziranem križišču pred Mercatorjem se zavije levo na Podpeško cesto. Pred železniškim prehodom se zavije desno na Pot na Plešivico, kjer udeležence čaka 1. makadamski odsek. Nadaljuje se do Podplešivice, potem po Barjanski cesti do Bevk. V Bevkah se zavije desno proti Drenovem Griču. Pred avtocesto se zavije levo na 2. makadamski odsek in ob avtocesti nadaljuje do Sinje Gorice. Na krožišču v Sinji Gorici se zapelje na Pot na Trojnice. Pri Ljubljanici se zavije desno na 3. makadamski odsek pod mostom in naprej vse do glavne ceste Ljubljana – Vrhnika. Tam se zavije levo in nadaljuje do glavnega semaforja v centru Vrhnike, kjer se zavije levo na Sternenovo cesto. V Verdu se zavije levo proti Bistri, kjer udeležence čaka 1. okrepčevalna postaja. Nadaljuje se proti Borovnici po Ljubljanski cesti. Po prečkanju mostu čez Borovniščico se zavije desno na ulico Bratov Debevc. Na koncu ulice Bratov Debevec se zavije levo v hrib in za tem prvo levo na 4. makadamski odsek, staro železniško traso. Po tej trasi se nadaljuje vse do naselja Pako, kjer se kmalu za Paškim mostom spusti levo in naprej pod železniško progo desno na glavno cesto. Po glavni cesti se nadaljuje do Podpeči, kjer se na krožišču zavije desno proti Jezeru. Pri gasilskem domu in avtobusni postaji v naselju Jezero se zavije z glavne ceste desno proti Jezeru pri Podpeči. Pred Gostilnico Jezero je 2. okrepčevalna postaja. Od jezera se nadaljuje po 5. makadamskem odseku okoli celotne ravnice in nazaj do avtobusne postaje Jezero, kjer se zavije desno na glavno cesto proti Igu. Na križišču v Tomišlju se nadaljuje naprej do mostu čez reko Iško, pred katerim se zavije levo na 6. makadamski odsek. Po slabem kilometru se zavije desno čez Iško in nadaljuje nazaj proti Brestu, Mateni, Iški Loki vse do IgaV  Igu bo zadnja okrepčevalna postaja. Od tam se nadaljuje po cesti na Zabrv, kjer se zavije levo proti Škofljici na Škofeljsko cesto. Po prečkanju mostu čez Kremenico se zavije levo na zadnji in hkrati najdaljši, 8. makadamski odsek proti spomeniškemu območju UNESCO kolišč. Na križišču z informativno tablo o koliščih, se nadaljuje desno do Babnogoriške ceste, kjer se zavije levo proti Šinkovemu štradonu. Na koncu Šinkovega štradona se zavije levo na Hauptmanco in nadaljuje do Ižanske ceste. Na Ižanski cesti se zavije desno in nadaljuje do križišča s Hladnikovo, kjer se zavije levo proti mostu čez Ljubljanico in nadaljuje do Opekarske, kjer se zavije desno. Pred Prulskim mostom se zavije levo v Trnovski pristan, nadaljuje po Krakovskem nasipu do Zoisove, kjer se zavije levo, nadaljuje do Slovenske ceste, kjer je cilj maratona pred Dramo.

Barjanka Hervis 2023 (cilj na Kongresnem trgu v Ljubljani):

Posebna določila organizatorja:

 • Maraton bo potekal v zaprti kontrolirani vožnji in je netekmovalne narave. Ne meri se čas udeležencem. Predvidena hitrost na makadamskih odsekih bo 20 km/h. Na asfaltiranih površinah 30 km/h.
 • Zaščitna čelada je obvezna.
 • Na hrbtni strani številke je obrazec z vitalnimi osebnimi in kontaktnimi podatki zaradi morebitne poškodbe ali nezgode. Prosimo da podatke vpišete, saj boste z njimi močno olajšali delo reševalni službi na maratonu.
 • Udeleženec maratona je vsak, ki se prijavi organizatorju, plača prijavnino in izpolni prijavnico ter ima štartno številko. Ob dvigu štartne številke udeleženci s podpisom potrdijo, da so seznanjeni s pogoji razpisa in se z njimi strinjajo.
 • Udeleženci maratona mlajši od 16 let morajo imeti spremstvo odrasle osebe.
 • V času maratona bo potekala mobilna cestna zapora, zato udeležence prosimo da vozijo po desnem voznem pasu na asfaltiranih cestiščih in upoštevajo navodila organizatorja, policije, redarjev na progi.
 • Celotna trasa vožnje bo dobro označena.
 • Zadnjega udeleženca se pričakuje na cilju ob 12:30.
 • Čeprav se na cesti zahteva stalno previdnost, priporočamo pazljivo in spretno vožnjo na vseh makadamskih odseki
 1. Pot na Plešivico 2 km
 2. Drenov grič – Sinja Gorica 3,5 km
 3. Sinja Gorica Chemis – Vrhnika 350 m
 4. Stara železniška trasa: Borovnica – Pako 1,5 km
 5. Okoli Podpeškega jezera 1,2 km
 6. Tomišelj – Črna vas 3,5 km
 7. Črna vas – Brest 6,5 km
 8. Most čez Kremenico – Črna vas Ižanska cesta 7 km
 • Organizator vsakemu udeležencu zagotavlja spominsko medaljo
 • Vsi udeleženci vozijo na lastno odgovornost.

POSEBNO OPOZORILO:

 • Ker bo dogodek potekal po območju Krajinskega parka Ljubljansko barje, udeležence vljudno naprošamo, da vse morebitne odpadke energijskih dodatkov spravijo v žepe kolesarskih dresov ali pa za to namenjene smetnjake na okrepčevalnih postajah in na cilju. Ohranimo Ljubljansko barje čisto.
 • Udeleženca, ki ga prehiti vozilo Konec mobilne zapore postane običajen udeleženec v prometu in mora voziti po cestno prometnih predpisih in upoštevati ostale udeležence v prometu

MEDALJA BARJANKA HERVIS:

Barjanka Hervis je nova kolesarska trasa Maratona Franje BTC CITY, ki vodi po Ljubljanskem barju. Na predlog direktorja Maratona Franje, Gorazda Penka, so dijaki Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana pripravili predloge za medaljo, ki jo bodo prejeli vsi udeleženci Barjanke. 

Predstavniki Krajinskega parka Ljubljansko barje smo dijakom predstavili Ljubljansko barje, tako samo krajino, pestrost živega sveta kot kulturno dediščino tega prostora. Dijaki so nato pod mentorstvom Damijana Kracina, Iris Skubin in Nine Šuštaršič Remic pripravili svoje predloge za medaljo Barjanke. Veseli smo, da je nastal zelo pisan nabor predlog, na katerih so dijaki  upodobili tako mozaično pokrajino Ljubljanskega barja, za Barje značilne rastlinske ali živalske vrste kot tudi količarsko kulturo. Za končno medaljo Barjanke je bila izbrana predloga dijakinje Mance Mravlja, na kateri je upodobljen zobnik kolesa, v katerega je ujet košček Barja metulj barjanski okarček na travniku. Izbrana medalja simbolizira to, kar si organizatorji Barjanke želimo s tem dogodkom doseči: predstaviti Ljubljansko barje na čim bolj trajnosten način. S kolesom obiskovalci Ljubljanskega barja lahko opazijo in slišijo  precej več, kot tisti, ki ga obiščejo z avtomobilom ali avtobusom.

Čeprav metulj barjanski okarček nosi ime po barju, ga bomo danes na Barju zelo težko našli, ker je travnikov, na katerih se hrani vedno manj. Verjamemo, da tako odmeven dogodek kot je Maraton Franja BTC CITY, lahko pripomore k osveščanju širše javnosti o krhkosti Ljubljanskega barja in o tem, kako lahko vsak od nas pripomore, da bomo ta dragocen prostor ohranili tudi za naše zanamce.

»BARJANKA-HERVIS« 2023 – OPIS TRASE – ČASOVNICA


Za shranitev GPX datoteke kliknite desni klik na miški in shrani kot

Barjanka

sl_SISlovenščina