KAKO SE PRIPRAVITI
NA MARATON

ČEZ FRANJO PRIDEŠ, ČE ...

Verjetno poznate znamenito pravilo, nastalo med ljubljanskimi kolesarji, da »čez Franjo prideš, če imaš do dneva starta vsaj 700 prevoženih kilometrov.«

No, nekateri to pravilo lahko celo potrdijo.

Vendarle pa se maratonov, kakršen je Franja, ne gre lotevati brez nekoliko več in kakovostne, pametne vadbe. Kako torej vaditi, da bo šlo čim lažje in s čim večjim užitkom?

Naši kolesarski strokovnjaki so mnenja, da lahko veliki maraton, dolg 165 kilometrov, brez težav prevozite, v njem uživate ali pa celo izboljšate čas z lanske Franje, če boste tedne pred startom (slaba dva meseca) pravilno in pametno vadili.

Seveda mislimo s tem na nekoliko bolj aktivne rekreativne kolesarje, ki morajo na teden prekolesariti vsaj 160 kilometrov.

To so kolesarji, ki so bili športno aktivni tudi pozimi in so skoraj vsak topel zimski ter pomladni dan izkoristili za kolesarjenje. To ste splošno fizično dobro pripravljeni posamezniki, ki imate že prevoženih (700 do 800) bazičnih kilometrov.

Pri vadbi, ki vam jo svetujemo mi, boste namreč intenzivnost in obseg še povečevali, zato vam v zadnjem mesecu pred Franjo ne sme biti težko sedeti na kolesu štiri do pet ur. Kolesariti morate vsaj trikrat na teden. 

Upoštevali smo tudi, da ste zaposleni in želite kakšen dan v vikendu preživeti tudi z družino, zato smo kolesarske dneve omejili na ponedeljek, sredo in soboto. Po dveh dolgih vadbah v četrtem tednu pa smo za peti teden predvideli nekoliko počitka in lažjo vadbo.

KAJ PA ZAČETNIKI?

Urnik posebne vadbe smo izdelali tudi za kolesarje začetnike, katerih cilj je prevoziti mali maraton Franja. Ne skrbite, so že preizkušene. Prva Poletova ekipa kolesarjev začetnikov, ki je vadila z Gorazdom Penkom, je namreč brez težav prevozila tudi veliko Franjo.

A naj nam bo zaenkrat in za prvič dovolj krajši cilj, mala Franja. Dobro je, če ste pred začetkom vadbe vajeni voženj s kolesom, kar pomeni, da mora biti za vami tudi že nekaj bazičnih kilometrov kolesarjenja.

Tudi kolesarji začetniki morate vaditi trikrat na teden, prevoziti pa morate najmanj 55 kilometrov na teden (to je na primer približno tri kroge okoli Šmarne gore po trasi Šmartno – Skaručna – Vodice – Krašnja – Valburga – Smlednik – Zavrh – Pirnice – Tacen – Šmartno).

Za vas so primerni dnevi za vadbo petek, nedelja in sreda. Obseg in intenzivnost vadbe sta prilagojena začetnikom, kar pomeni, da smo upoštevali tudi, da kot kolesarji začetniki niste vajeni sedeti na kolesu dalj časa in boste kdaj tudi sestopili.

Veliko užitka pri vadbi in pri pripravi na veliki kolesarski dogodek!

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zapri Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Tehnični piškotki
Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Shrani
Omogoči vse storitve
Open Privacy settings