NAGOVORI

Predsednik OO Maratona Franja BTC City

Jože Mermal

Zagnana ekipa treh organizatorjev – Kolesarskega društva Rog, Mestne občine Ljubljana in družbe BTC – že prekipeva od pričakovanja velikega kolesarskega praznika. Junija se bodo kolesarji vseh generacij iz številnih držav ponovno preizkusili na trasah različnih zahtevnosti.

Zagnana ekipa treh organizatorjev – Kolesarskega društva Rog, Mestne občine Ljubljana in družbe BTC – že prekipeva od pričakovanja velikega kolesarskega praznika. Junija se bodo kolesarji vseh generacij iz številnih držav ponovno preizkusili na trasah različnih zahtevnosti.

Franja se neprekinjeno izvaja že od leta 1982. Že vrsto let Maraton Franja odmeva po svetu, saj je del svetovne serije maratonov UCI Gran Fondo World Series, ki danes obsega 28 najbolj prestižnih maratonov po svetu. Vsako leto se poleg tisočev kolesarjev na trasah veselimo tudi množice navdušenih navijačev ob progah.

Ob tem ne pozabimo na posebno poslanstvo Franje. Ona ne živi le dva dneva v letu, ko se slovenske ceste ogrejejo od koles, ampak pušča svoj pečat skozi celo leto. Je namreč odskočna deska za svetovne zvezdnike slovenskega rodu. Zato jo slogan »Od Franje do Toura« upravičeno predstavlja kot zibelko slovenskih kolesarskih šampionov … in šampionk.

Posebej sem ponosen, da se s Franjo razvija tudi žensko kolesarstvo. KD Rog je ob podpori družbe BTC že pred leti ustanovil kolesarsko šolo za mlada dekleta in letos ponovno mladinsko in člansko ekipo BTC City Ljubljana SCOTT, ki se že preizkušata s svetovno konkurenco na evropskih tleh. Tako s skupnimi močmi vzgajamo novo generacijo mladih kolesark in skrbimo za razvoj ženskega kolesarstva. Želimo si, da ta razpre svoja krila in preseže dosedanjih 25 % ženskih udeleženk Franje.

Glavni izvršni direktor družbe BTC

mag. Damjan Kralj

Zgodbe, ki se rojevajo na Maratonu Franja BTC City so športne, osebne in poslovne, lokalne in mednarodne, zgodbe tradicije, predanosti in povezovanja. Navdihujejo z vztrajnostjo kolesarjev, ki si na Franji prikolesarijo vstopnico za svetovno prvenstvo amaterskih kolesarjev.

Zgodbe, ki se rojevajo na Maratonu Franja BTC City so športne, osebne in poslovne, lokalne in mednarodne, zgodbe tradicije, predanosti in povezovanja. Navdihujejo z vztrajnostjo kolesarjev, ki si na Franji prikolesarijo vstopnico za svetovno prvenstvo amaterskih kolesarjev. In z navdušenjem otrok, ki se s svojim kolesom prvič podajo po progi tega kolesarskega praznika. Srčna je zgodba organizatorjev, prostovoljcev in podpornikov dogodka, ki nesebično prispevajo, da kolesarska pravljica Franje živi, se razvija in kljubuje vsem izzivom. Poseben navdih pa je zgodba nasmejanih navijačev, ki pritiskanje pedal spremljajo ob trasah in motivirajo kolesarje za nove osebne zmage.

Generalna sekretarka družbe BTC

Helena Petrin

Z velikim ponosom in zadovoljstvom sem že vsa leta podpornica našega cenjenega kolesarskega maratona. Maraton Franja BTC City je že desetletja sinonim za strast, vztrajnost, in skupnostno povezovanje, kar se odraža vsako pomlad posebej, ko se spusti kolesarska množica po trasi tega prestižnega dogodka.

Spoštovani ljubitelji kolesarstva, sodelavci, partnerji in podporniki Maratona Franja BTC City,

z velikim ponosom in zadovoljstvom sem že vsa leta podpornica našega cenjenega kolesarskega maratona. Maraton Franja BTC City je že desetletja sinonim za strast, vztrajnost, in skupnostno povezovanje, kar se odraža vsako pomlad posebej, ko se spusti kolesarska množica po trasi tega prestižnega dogodka.

Naše potovanje je bilo polno izjemnih trenutkov in pomembnih dosežkov. V letih smo zgradili močno skupnost, ki presega meje Slovenije, postali smo eden izmed ključnih dogodkov na evropskem kolesarskem koledarju. Ponosni smo na naše skupne napore, ki so omogočili, da je Maraton Franja BTC City postal več kot le športni dogodek; postal je simbol vzajemnega spoštovanja, zdravega načina življenja in neizmernega duha skupnosti.

Vsa leta dokazujemo, da lahko kljub izzivom, zagotovimo vrhunsko izkušnjo za vsakega udeleženca. Naša zavezanost k nenehnim izboljšavam tega evropsko dobro prepoznavnega tekmovanja je zagotovila, da vsak maraton ni samo športni dogodek, ampak praznik kolesarjenja za vse udeležence ne glede na starost ali fizično pripravljenost ter za ljudi, ki jih na celi trasi navdušeno spremljajo.

Moje navdušenje in veselje je toliko večje, ko pomislim na širši spekter maratona, ki vpliva na porast programov za mlade kolesarje, spodbuja trajnostno mobilnost in dobrodelne pobude, ki so bistven del naše identitete. Skozi te dejavnosti ne le promoviramo kolesarjenje kot šport, ampak tudi kot način življenja, ki prispeva k bolj zdravi in povezani družbi.

Zdaj, ko zremo v prihodnost, smo osredotočeni na nadaljnji razvoj in rast Maratona Franja BTC City. Naš cilj je še naprej izboljševati izkušnje udeležencev, razširjati naš vpliv in prispevati h globalni kolesarski skupnosti. Iskreno upam, da nam bo na tej navdušujoči poti skupaj uspelo nadaljevati in vedno znova izboljševati zgodbo o uspehu, ki se imenuje Maraton Franja BTC City.

Vsem organizatorjem, ki poskrbite za brezhiben potek maratona, vsem kolesarjem, ki se udeležite maratona in ljudem, ki maraton navdušeno spremljate, ga podpirate ter se ga veselite, se zahvaljujem za podporo in zavezanost. Želim si le, da bi skupnost kolesarjev, podpornikov kolesarstva in organizatorjev naše Franje rastla in se razvijala še naprej, da bomo skupaj še večji, bolj povezani in še naprej kolesarili po poti odličnosti, inovacij in skupnostne solidarnosti.

Župan Ljubljane

Zoran Janković

Ljubljana je kolesarsko mesto, v katerem igra Maraton Franja prav posebno vlogo. Tudi sam se vsako leto razveselim konca tedna v začetku junija, ko se kolesarji vseh generacij zberejo na tem izjemnem kolesarskem dogodku. Energija, ki jo rekreativni kolesarji nosijo s sabo, je neverjetna.

Ljubljana je kolesarsko mesto, v katerem igra Maraton Franja prav posebno vlogo. Tudi sam se vsako leto razveselim konca tedna v začetku junija, ko se kolesarji vseh generacij zberejo na tem izjemnem kolesarskem dogodku. Energija, ki jo rekreativni kolesarji nosijo s sabo, je neverjetna in vsakokrat z navdušenjem opazujem, s kakšnim zanosom se pripravljajo na start, še posebej pa me navdušujejo njihova prijateljstva in iskreno veselje, ko se ob letu osorej srečajo, obujajo spomine in se veselijo novih skupnih kolesarskih podvigov.

Kolesarjenje je ena najbolj zdravih in okolju prijaznih oblik mobilnosti, zato v Ljubljani spodbujamo tako vsakodnevno kot rekreativno kolesarjenje, seveda pa ne smemo pozabiti na vrhunske športnike na dveh kolesih, med katerimi moram posebej omeniti članice prve slovenske profesionalne ženske kolesarske ekipe BTC City Ljubljana, ki v evropskem in svetovnem merilu dosegajo izjemne rezultate.

Ljubljana je prelepo mesto, ki nudi številne možnosti kolesarjenja. Nenehno širimo in nadgrajujemo kolesarsko infrastrukturo, pri prenovah cest pa urejamo primerne površine za kolesarje. Zavedamo se, da je varnost vseh udeležencev v prometu na prvem mestu, hkrati pa z dodatnimi možnostmi kolesarjenja na kolesa privabimo še več naših meščank in meščanov vseh generacij ter tako poskrbimo za zdrav in aktiven način življenja od najmlajših nog naprej.

Predsednik KD Rog

Andrej Hauptman

Kolesarsko društvo Rog Ljubljana ima izjemno bogato zgodovino in tradicijo. Deluje že 74 let let, vzgaja in izobražuje mlade in talentirane kolesarje, v vseh teh desetletjih je klub kalil mnogo vrhunskih kolesarskih imen, pohvali se lahko z medaljama iz svetovnega prvenstva in olimpijskih iger. Rogovci smo na klub zelo ponosni, še posebej na dosežke, ki jih je v zadnjih štirih sezonah eden za drugim niza naš bivši član našega društva Tadej Pogačar.

Kolesarsko društvo Rog Ljubljana ima izjemno bogato zgodovino in tradicijo. Deluje že 74 let let, vzgaja in izobražuje mlade in talentirane kolesarje, v vseh teh desetletjih je klub kalil mnogo vrhunskih kolesarskih imen, pohvali se lahko z medaljama iz svetovnega prvenstva in olimpijskih iger. Rogovci smo na klub zelo ponosni, še posebej na dosežke, ki jih je v zadnjih štirih sezonah eden za drugim niza naš bivši član našega društva Tadej Pogačar. Društvo pod svojo streho združuje moško kontinentalno ekipo Gusto Santic, žensko mladinsko in člansko kontinentalno ekipo BTC City Scott Ljubljana in otroško in mladinsko ekipo Pogi Team UAE Generali.

Rog pa se je vselej izkazal tudi kot organizator prireditev in kolesarskih dirk, kraljica med vsemi je zagotovo Maraton Franja, največji slovenski kolesarski praznik za amaterske in rekreativne kolesarje. Gorazd Penko in njegova ekipa zgodbo to zgodbo že več kot dve desetletji vodita vzorno. Franja je nekaj posebnega. Kot je rezultatsko raslo slovensko tekmovalno kolesarstvo, je organizacijsko rasla tudi Franja. Zanimiva je postala tudi tujcem, saj maraton vsako leto raste tudi po mednarodni udeležbi.

Mnogi so mnenja, da je Franja dirka, vendar je v resnici za vsakogar lahko takšna, kot si jo naredi sam. Če se dobro počutite, kolesarite nekoliko hitreje, če se ne počutite najbolje, počasneje. Predvsem pa je nekaj posebnega, ker na njej lahko kolesarite brez skrbi po cestah, zaprtih za promet. Ob sedanji infrastrukturi in prometnih razmerah je to velik privilegij. Kdor želi, lahko na Franji dirka kot profesionalec, kdor želi drugače, lahko tudi uživa v zmerni in sproščeni vožnji. Za vsakega se najde prava trasa, za otroke kilometer in pol dolg kolesarski izziv, za vse ljubitelje makadamskih odsekov in debelejših gum Barjanka, družine na kolesih lahko poganjajo na družinsko šolskem maratonu, amaterski in rekreativni kolesarji pa na podlagi pripravljenosti izbirajo med malim in velikim maratonom.

Franja od leta 2021 nosi tudi slogan od Franje do Toura, ki združuje največji zgodbi v zgodovini Roga, maraton Franja in zgodovinsko prvo zmago na francoskem Touru. Tadej je v dresu kluba kar nekajkrat prevozil maraton Franja. Od dečkov do mladincev je moral pomagati pri pakiranju startnih paketov za udeležence. Potem je šel med profesionalce in na koncu je zmagal na Touru. Pri tem ni pozabil na svoje kolesarske korenine, kar že tri leta vrača k Pogi Teamu, katerega drese nosi Rogov podmladek. Odkar se je Tadej odločil, da bo podprl klub in s tem pokazal, da se zaveda, od kod prihaja, je to lepa pozitivna zgodba. Pritegnila je izjemno veliko mladih, med katerimi je zanimanje za kolesarstvo vseskozi večje. Pa to ne velja le za KD Rog in Pogi Team, temveč za Slovenijo nasploh. Pri tem se moramo zavedati, da nič ni samoumevno, da se moramo potruditi za to, da bo projekt uspešen. Da bodo tako kot rezultati sedanjih vrhunskih slovenskih kolesarjev tudi naši klubi vedno boljši. Predvsem pa stremimo k temu, da je klub tudi neka vrsta šole za življenje, da smo poleg staršev tudi del vzgoje. Da mladi prek nas spoznajo, kaj je zdravo in pomembno v življenju, tudi delovne navade. Kot je pomembno, da v naš vsakdan vključujemo zdravo rekreacijo. In maraton Franja ni nič drugega kot dobrodošla in varna rekreacija na zaprtih cestah ter aktivno druženje v prelepi naravi. Srečno in varno Franjo vam želim!

Direktor Maratona Franja BTC City

Gorazd Penko

Mnogi pravijo, da je prireditev Maraton Franja BTC City nekako rutina in da se po mnogo letih vse naredi bolj ali manj z lahkoto. Vendar je, dragi kolesarski navdušenci, moj odgovor hitro nikalen, saj prireditev, kot je Franja, vsako leto zahteva svoj čas, poleg tega pa poskušamo kot organizatorji vedno dodati kaj novega. Zato mi je kot direktorju maratona vsako leto Franja poseben izziv, četudi se na prireditvi ne bi dogajalo nič novega.

Mnogi pravijo, da je prireditev Maraton Franja BTC City nekako rutina in da se po mnogo letih vse naredi bolj ali manj z lahkoto. Vendar je, dragi kolesarski navdušenci, moj odgovor hitro nikalen, saj prireditev, kot je Franja, vsako leto zahteva svoj čas, poleg tega pa poskušamo kot organizatorji vedno dodati kaj novega. Zato mi je kot direktorju maratona vsako leto Franja poseben izziv, četudi se na prireditvi ne bi dogajalo nič novega.

Ko nastopamo z žensko kolesarsko ekipo BTC CITY Ljubljana na največjih kolesarskih dirkah po svetu, opazimo, da tudi v tujini stremijo k dodatni začinjenosti že tako težkih kolesarskih dirk. Največkrat tako vnesejo še težje vzpone ali pa vedno bolj opevane makadamske odseke. Tak je trenutno trend v svetu svetovnega kolesarstva. In temu trendu bo sledila tudi prireditev Maraton Franja. Da, res je. Včasih smo bentili nad makadamom na Kladje in potem naprej proti Sovodnju in Trebiji. Danes bi bil tak odsek svojevrstna atrakcija in izziv. 

Ob tem se moramo spomniti tudi ustanoviteljev maratona, ki so tlakovali pot rekreativnemu in tekmovalnemu kolesarstvu pri nas. Pred kratkim nas je zapustil Janez Winkler, ki je imel v vsej zgodovini maratona zelo pomembno vlogo. Ob slovesu ustanoviteljev Maratona Franja se človek počasi začne zavedati, kako pogumne so bile ideje v tistem času, ki so se izkazale pozneje, danes, za izjemno pomembne.

Naša naloga je, da tradicijo kolesarskega Maratona Franja ohranjamo in peljemo naprej, saj je temelj za delovanje tekmovalnega in rekreativnega kolesarstva. Trojica Tone Fornezzi Tof in žal pokojna Zvone Zanoškar in Janez Winkler se takrat verjetno ni zavedala, kakšen pomen bo imel maraton za slovensko kolesarstvo in KD Rog.

Zato vas vabim, da se skupaj podamo na to čudovito kolesarsko potovanje, ki nas bo popeljalo skozi idilične kraje naše dežele in nam omogočilo, da doživimo nepozabno doživetje skupaj z navdušenci kolesarstva.

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zapri Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Tehnični piškotki
Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Shrani
Omogoči vse storitve
Open Privacy settings