ZGODOVINA

Uspeh je vožnja na dolge proge.

Mejniki Maratona Franje skozi njeno 40-letno zgodovino

1982

Prva izvedba, start in cilj pred Policijsko šolo v Tacnu.

2000

Prvič in edinkrat Maraton Franja ni bil tekmovalen.

2001

Prvič organiziran družinski maraton okoli Šmarne gore, 21 km.

2002

Direktor Maratona Franja BTC City postane Gorazd Penko.

2003

Start se preseli v BTC (cilj še vedno pred Policijsko šolo v Tacnu).

2005

Start in cilj sta v BTC-ju in prvič organiziran Mali Maraton Franja.

2006

Maraton Franja prvič v Alpe Adria touru (maratoni SLO – IT – AUT).

2010

Maraton Franja vstopi v serijo GOLDEN BIKE – 8 najprestižnejših maratonov na svetu.

2010

Na Maratonu Franja nastopi svetovna legenda Johan Museeuw, po katerem se tisto leto imenuje maraton.

2012

Uvedba kronometra - vožnja na čas. Na maratonu je nastopil Gilberto Simoni.

2014

Na trasi Maratona Franje je izvedeno SP za amaterje.

2014

GOLDEN BIKE se preimenuje v UWCT – kvalifikacijske tekme za SP.

2016

GRAN FONDO – novo ime za kvalifikacijske tekme SP za amaterje

2018

Barjanka - premierna postavitev nove, 83 km dolge trase po Ljubljanskem barju in prva izvedba novega turistično-športnega dogodka.

2019

70 let Kolesarskega društva Rog, ki je organizator Maratona Franja.

2020

Edini izveden maraton v Evropi v času epidemije Covid.

2021

40. jubilej Maratona Franja BTC City.

Zgodovina v sliki
in besedi

Že leta 1978 je traso maratona želel prevoziti Tone Fornezzi -Tof, a se je moral zaradi gradnje ceste na Kladje v Cerknem obrniti.

Nato je leta 1979 ekipa Roga pod vodstvom Zvoneta Zanoškarja prevozila traso maratona, ki je tisto leto tudi dobil ime. Zvone, Tof in Rogova kolesarska ekipa z Žaubijem in Polončičem na čelu je počivala v Cerknem s pogledom na tablo Bolnišnica Franja. Odločitev je na pobudo Tofa padla nemudoma: Maraton Franja.

Prvi Maraton Franja je bil izveden 22. julija 1982. Na prvi izvedbi je bilo okoli 700 udeležencev, večinoma na običajnih, netekmovalnih kolesih.

Prva leta je bil na progi tudi sedemkilometrski makadamski odsek z vrha Kladja do Sovodnja, ki je povzročil veliko predrtih gum. Prav s pomočjo Franje in protestov okoliških prebivalcev je bil kasneje položen asfalt.

Leta 1984 je udeležence na startu v Tacnu pozdravila legendarna zdravnica dr. Franja Bojc-Bidovec, ki je ob tej priložnosti izrekla znamenite besede: "Vem, da vam ne bo lahko, verjemite, tudi nam ni bilo!"

V osemdesetih letih se je Franje udeležilo veliko tujcev iz zahodne Evrope. Posebej so v spominu ostali Nizozemci, ki so se na maratonu ustavili na poti na jadransko obalo.

V teh letih je tudi tovarna Rog izdelala kolo, primerno za take preizkušnje, ki se je imenovalo Maraton.

Na prvi Franji je bil najhitrejši Ivan Rajgelj, kasneje pa se ga je udeležila tudi res velika množica: od pravih turističnih kolesarjev do profesionalcev, kot so bili Primož Čerin, Jure Pavlič, Valter Bonča, Boris Premužič, Robert Pintarič, Gorazd Penko in drugi. Slednji so se dve leti na Franji tudi borili za točke najprestižnejšega točkovanja za Rogovo Zlato kolo. V osemdesetih je maraton vozil tudi Bojan Križaj, ki je bil takrat ena največjih zvezd jugoslovanskega športa.

Tedanja rekordna udeležba je bila leta 2002, ko je nastopilo 1.886 udeležencev. Tisto leto so maraton vozili izjemoma v zaprti vožnji. Skupaj z Družinskim maratonom, ki je bil takrat organiziran prvič, je bilo na startu več kot 2.000 udeležencev.

Franja je bila že naslednje leto zopet tekmovalnega tipa, kar se je izkazalo za pravilno in dolgoročno rešitev. Vse do leta 2002 je bil start in cilj Franje v Tacnu pred Srednjo policijsko šolo. Istega leta je Gorazd Penko postal direktor maratona in ga leta 2003 preselil v BTC City v Ljubljani. Od takrat je maraton iz leta v leto preraščal nacionalne meje. Družba BTC postane pokrovitelj, od leta 2005 pa generalni pokrovitelj, soorganizator in promotor Franje.

Nov zagon je prireditev dobila leta 2005, ko je maraton potekal v okviru Festivala kolesarstva. Maratonu Franja smo dodali še Mali maraton Franja, dve preizkušnji za gorske kolesarje, Družinsko-šolski maraton za vsakogar ter Preizkušnjo za otroke. Ob boku festivala so potekali še predavanja in sejemska ponudba. Z vstopom v povezavo kolesarskih maratonov Alpe Adria Tour je na Maratonu Franja Barcaffé prvič nastopilo večje število tujcev, zlasti Italijanov.

Še en mejnik je postavljen leta 2010, ko je Maraton Franja včlanjen v serijo najprestižnejših kolesarskih maratonov na svetu pod okriljem Mednarodne kolesarske zveze UCI-Golden bike. Istega leta je vajeti maratona Franja kot predsednik organizacijskega odbora prevzel Jože Mermal, ki ga vodi že 13 let.

Od najstarejšega kolesa na svetu do kolesarskega vrha sveta

Kolo že tisočletja poganja svet. Kdo ga je izumil ne vemo, a z najstarejšim ohranjenim lesenim kolesom se lahko pohvalimo prav v Sloveniji.

Barjanska tla so skozi tisočletja ohranila izjemne arheološke najdbe. Leta 2002 so arheologi pod vodstvom dr. Antona Veluščka na Stari gmajni pri Vrhniki odkrili najprej jesenovo kolo in nato še pripadajočo hrastovo os.

Raziskave so pokazale, da je kolo staro kar 5.200 let, da se mu je uspelo tako dolgo upirati času, pa se moramo zahvaliti stalni prepojenosti barjanskih zemeljskih plasti z vodo.

Kolesa, Barje in ljudje so bili tako že od pradavnine povezani v neločljivo celoto.

Z barjem je tesno povezan tudi Maraton Franja BTC City, saj trase nekaterih maratonov potekajo delno ali v celoti po Ljubljanskem barju.  

Tudi Ljubljana in Slovenija imata dolgo in bogato kolesarsko zgodovino. 

Začetki kolesarjenja pri nas segajo v leto 1869, ko je nemški časnik Triglav poimenoval to prvo kolesarsko navdušenje “velocipedemanija”.

Uspešna kolesarska zgodba sega do samega svetovnega kolesarskega vrha, ko je Tadej Pogačar, ki izhaja iz kolesarskega kluba Rog Ljubljana, leta 2020 zmagal na Dirki po Franciji in se uvrstil na prvo mesto svetovne kolesarske lestvice

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zapri Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Tehnični piškotki
Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Shrani
Omogoči vse storitve
Open Privacy settings